Sneeuwbaleffect

Een tijd geleden ben ik bij een overgangsconsulente geweest. Ik had overgangsklachten en omdat ik al sinds mijn 34e last had van de menopauze, vond ik het nu tijd om er wat aan te doen. Zij adviseerde me verschillende supplementen dagelijks in te nemen en naar de huisarts te gaan om het een en ander te laten checken. En zo ging het balletje rollen…

De supplementen bevallen me prima. Behalve magnesiumnitriaat en omega-3, ging ik ook twee combinatie supplementen slikken die ‘Mood’ en ‘Energy’ heten. Ik reageerde er heel goed op. Voor het eerst in tien jaar had ik weer zin en energie om iets te doen! Heerlijk! Natuurlijk liep ik meteen te hard van stapel en floot mijn lijf me weer terug. Maar daar moet je dan een balans in zien te vinden en per saldo boek je dan toch winst.

Vervelender waren de uitslagen van de check ups. Mijn schildklier was in september 2016 nog nagekeken en die was toen in orde. Mijn cholesterol en suiker was echter een ander verhaal. Beiden zijn te hoog, maar niet zo hoog dat er iets aan gedaan moet worden. Hetzelfde geldt voor mijn bloeddruk, met name de onderdruk is te hoog. Het onuitgesproken advies van de huisarts was dat als ik zou afvallen, de waarden vanzelf weer lager zouden worden. Maar daar lag een probleem. Sinds de bevalling van Mini-man vier jaar geleden ben ik ruim 20 kg aangekomen. Ondanks mijn pogingen af te vallen en te sporten. Wat nu?

Mijn niet medisch onderlegde Maxi-man, die over de meest uiteenlopende onderwerpen leest en het meeste onthoudt, kwam met een suggestie: slaapapneu. De huisarts was niet erg toeschietelijk om mij door te sturen, maar na enig aandringen, mocht ik toch naar een specialist. Ik moest een vragenlijst invullen en kreeg een slaaptest. Dat hield in dat ik een nacht met een kastjes met allerlei toeters en bellen moest slapen. Hieruit kwam dat ik matige slaapapneu heb, wat betekent dat ik minimaal 15x per uur stop met ademen tijdens mijn slaap. Hierdoor schrik je als het ware wakker, waardoor je ademt haalt, maar waardoor je niet diep kunt slapen en dus niet uitrust. Obesitas kan een gevolg zijn van slaapapneu en het zou een hele hoop klachten verklaren.

[wordt vervolgd]

Dit bericht is geplaatst in 100% Vrouw, Gezonde Vrouw. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge