Vergeten groente: snijbiet

 

Zoals ik jullie enige tijd geleden al vertelde, heb ik onlangs mijn Eritrese overburen een paar uur opgevangen toen zij zich buitengesloten hadden. Als dank kreeg ik een tas vol lekkers uit hun moestuin. Paprika’s, groene pepers en een mysterieuze bladgroente. Na even googlen kwam ik erachter dat het om warmoes, oftewel snijbiet ging. Heel grappig, want het deed me meteen denken aan bureau Warmoesstraat uit de boeken van Appie Baantjer. 😀

Het is een vergeten groente met een aardse smaak, die je op verschillende manieren kunt klaarmaken. Ik koos voor het onderstaande recept:

Pasta met snijbiet (4 personen)

  •  750 gram verse snijbiet (liefst een variant met dunne stengels)
  • 400 gram pasta, bijvoorbeeld tagliatelle, penne of spaghetti
  • 100 ml room of 75 g roomkaas
  • een paar handjes pijnboompitten
  • 200 gram kipblokjes of spekjes.
    Bereidingswijze: Bereid de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. Rooster de pijnboompitten kort zonder olie in de wok zodat ze bruin kleuren en doe ze even in een apart bakje. Bak de kipblokjes kort even aan in wat olijfolie in een aparte pan, of in dezelfde wok. Leg ze dan daarna even apart in een bord met wat aluminiumfolie erover. Snijd de stengels van de snijbiet in dunne plakjes en de bladeren in enkele stukken. Wok de snijbiet zoals hierboven beschreven in 10 minuutjes beetgaar en giet eventueel overtollig vocht weg. Meng op laag vuur de room of smeltkaas door de snijbiet en maak het af met de kip of spekjes, wat zwarte peper en de pijnboompitten. Serveren met geraspte oude kaas voor wat extra pit.

Werkelijk waar, ik begrijp niet waarom deze groente niet gewoon in de supermarkt of bij de groenteboer te koop is. Het is een hele toegankelijke smaak en Maxi-man en ik hebben onze vingers erbij opgegeten. Mini-man was er minder van gecharmeerd, maar ja hij zit in de fase dat hij ’s morgens in de supermarkt zegt dat hij vissticks wil eten, maar ’s avonds zijn neus ervoor optrekt.

Dit recept is wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar. Toch ga ik van het restant van de snijbiet een ander recept maken. Een stamppotje. Wordt smakelijk vervolgd! 😉

Dit bericht is geplaatst in 100% Vrouw, Gezonde Vrouw, HuisVrouw met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge